
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ
Απο απόσταση Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση από απόσταση είναι μία μορφή ελεύθερης εκπαίδευσης στην οποία δεν απαιτείται ο εκπαιδευτής και οι εκπαιδευόμενοι να βρίσκονται στον ίδιο τόπο. Ο εκπαιδευτής επικοινωνεί με τους εκπαιδευόμενους με κάποιο μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας σύγχρονης ή ασύγχρονης.Ένας από τους στόχους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι να παρέχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης σε άτομα που δεν μπορούν με άλλους τρόπους να συμμετέχουν σε αυτά, λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατοικούν ή λόγω ειδικών προσωπικών προβλημάτων. Άλλος στόχος είναι να μεταδοθούν μαθήματα σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να μεταβούν οι καθηγητές για να διδάξουν ή να. μεταδοθούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μιας περιοχής μαθήματα στα οποία διδάσκουν διάσημοι καθηγητές από γνωστά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.Η απο απόσταση Εκπαίδευση πραγματοποιείται χωρίς περιορισμούς οποιουδήποτε χρόνου, τόπου, χώρου και κοινού
Πλεονεκτήματα της Απο Απόστασης Εκπαίδευσης
Εγκαιρη εκπαίδευση
Ευελιξία χρόνου
Ευελιξία χώρου
Ευελιξία περιεχομένου
Χαμηλό κόστος
Αυτοματοποίηση μάθησης
Εξατομικευμένη μάθηση
Μέτρηση αποτελεσματικότητας
Υποστήριξη σε άτομα με ειδικές ανάγκες
Μειονεκτήματα της Από Απόστασης Εκπαίδευσης
Κόστος
Περιεχόμενο
Τυποποίηση γνώσης
Απρόσωπη επικοινωνία
Απώλεια ενδιαφέροντος
Δυσκολία χρήσης
Αντίσταση των μαθητευόμενων
Τεχνολογικά εμπόδια
Ελλειψη σχεδιασμού
Εξειδικευμένο προσωπικό
Υποχρεώσεις εκπαιδευτή
Νομικά ζητήματα
Ιστορία της εκπαίδευσης από απόσταση
Η εκπαίδευση από απόσταση δεν είναι καινούργια έννοια. Έχει ακολουθήσει την εξέλιξη στη µορφή του εκπαιδευτικού υλικού:
1850: Έντυπη µορφή (ανάθεση εργασιών στους εκπαιδευόµενους και χρήση του ταχυδροµείου για επικοινωνία). Η µορφή αυτή εξακολουθεί να είναι αρκετά διαδεδοµένη σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. 1970: Χρήση ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών, κασεττών ήχου και τηλεφώνου κυριώς για παροχή του εκπαιδευτικού υλικού στους εκπαιδευόµενους . 1990: Χρήση διαδραστικών µέσων (διαδραστική τηλεόραση, δίκτυα Η/Υ µε πολυµέσα) για αµφίδροµη και άµεση επικοινωνία εκπαιδευοµένων και εκπαιδευτών.
Χαρακτηριστικά από απόστασης Εκπαίδευσης
Τα 5 βασικά χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαίδευσης (D. Keegan, 1986): D. Keegan, 1986): Η απόσταση που χωρίζει το διδάσκοντα από το διδασκόμενο. Η παρεμβολή του εκπαιδευτικού οργανισμού στη μαθησιακή διαδικασία. Η χρήση τεχνικών μέσων για τη μεταφορά του διδακτικού υλικού (κείμενο, ήχος, βίντεο κτλ). Η παροχή αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ διδάσκοντα και διδασκομένου και η δυνατότητα συναντήσεων σε περιστασιακή βάση.
Θεωρίες ΑΑΕ
Ο D. Keegan (1986) ταξινόμησε θεωρίες της εξ αποστάσεως αποστάσεως εκπαίδευσης σε τρεις κατηγορίες : 1) Ανεξαρτησίας και αυτονομίας 2) Βιομηχανοποίησης της διδασκαλίας 3) Αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας
1)Ανεξαρτησία Ανεξαρτησία και αυτονομία αυτονομία :Ο διδασκόμενος και ο διδάσκων δεν συνυπάρχουν και η κανονική διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης διεκπεραιώνεται μέσω του έντυπου υλικού ή με κάποιο άλλο μέσο. Επίσης η διδασκαλία είναι εξατομικευμένη, η μάθηση είναι το αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης του διδασκομένου. Ο διδασκόμενος μαθαίνει στο περιβάλλον του και είναι υπεύθυνος για την πρόοδό του . Επομένως έχουμε
α) τη θεωρία των Ανεξάρτητων Ανεξάρτητων Σπουδών Σπουδών – C. Wedemeyer Wedemeyer (1981) και
β) Θεωρία των Ανεξάρτητων Ανεξάρτητων Σπουδών Σπουδών – M. Moore ( M. Moore (αρχές της δεκαετίας δεκαετίας του 1970) η οποία ταξινομεί τα προγράμματα της εξ αποστάσεως αποστάσεως εκπαίδευσης βάσει δυο μεταβλητών : της απόστασης μεταξύ εκπαιδευτικού μαθητευομένου και του ποσοστού αυτονομίας.
Επομένως η απόσταση μεταφράζεται ώς η εξασφάλιση αμφίδρομης επικοινωνίας, δηλαδή το διάλογο και με την ανταπόκριση στις προσωπικές ανάγκες του σπουδαστή.Επίσης όπως προαναφέρθηκε υπάρχει η αυτονομία και πιο συγκεκριμένα αυτονομία στη στοχοθεσία, στην αξιολόγηση και στην επιλογή του τρόπου μελέτης.
2) Βιομηχανοποίηση διδασκαλίας. O Peters (1967) συγκρίνοντας την εξ αποστάσεως αποστάσεως εκπαίδευση με τη βιομηχανική παραγωγή αγαθών χρησιμοποιεί χρησιμοποιεί τις πιο κάτω ορολογίες για την ανάλυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτές είναι: Ορθολογικοποίηση, καταμερισμός εργασίας, εκμηχάνιση, γραμμή παραγωγής, μαζική παραγωγή, σχεδιασμός και παραγωγή, τυποποίηση , λειτουργική αλλαγή και αντικειμενοποίηση και τέλος μονοπωλιακός χαραχτήρας.
3) Αλληλεπίδραση Αλληλεπίδραση και επικοινωνία επικοινωνία , B. Holmberg (1986) B. Holmberg (1986). Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως καθοδηγούμενος διάλογος διαχωρίζεται στον πραγματικό διάλογο και στον προσωμοιωμένο διάλογο. Ο πραγματικός με τη σειρά του αναλύεται σε αυτόν με αλληλογραφία, με το τηλέφωνο και με προσωπική επαφή. Ο προσωμοιωμένος διαχωρίζεται στον εσωτερικευμένο διάλογο με μελέτη υλικού και στο φιλικό ύφος του συγγραφέα του υλικού.
Θεωρία της Ισοδυναμίας Ισοδυναμίας :Ο Simonson θεωρεί ότι όσο περισσότερο ισοδύναμες είναι οι εμπειρίες μάθησης των εξ αποστάσεως σπουδαστών σε σχέση με εκείνες των πρόσωπο με πρόσωπο σπουδαστών, με αποτέλεσμα τόσο περισσότερο ισοδύναμα να είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα από τις εμπειρίες μάθησης